Home Temperatura actuala in Bucuresti: -1°C
Soarele rasare la 7:35 AM si apune la 5:23 PM
1 usd = 2 lei, 1 eur = 3 lei
RO: 9 August 2020, 20:30
Home123MailAcvariaBazarEuroECHIPEGamesImpreunaLinkuriLiveWallpapersWebcam
 

Prezentare
Bioritm
Horoscop
Bancuri
Download MP3
Trimite poze
Informatii Vedete
Download Software
Vremea
Curs Valutar
Istoric Valutar
Chat
Trimite SMS
Trimite Vederi
Program TV
Cinema
Concerte Bucuresti
Teatre Bucuresti
Carte Noua
Trenuri
Avioane
Joburi
Laude&Injuraturi
Home
 


AMINTIRI DESPRE EUROPA. MARTURII / Mikko Heikinheimo
in afara colectiilor
traducere din franceza de Ileana Nidelea
pret in librarii: 180 000 lei / 18 lei noi


Editat in 2004, anul celei mai mari extinderi a Uniunii Europene, volumul finlandezului Mikko Heikinheimo incearca sa risipeasca enigma pe care Europa centrala si de est o reprezinta inca pentru multi dintre occidentali. Pornind de la ideea ca succesul Europei unite depinde, in mare masura, de cunoasterea celorlalti, autorul propune o carte pe care o descrie drept "reportaj, marturie si omagiu". O carte de memorii -- proprii, dar si ale unor prieteni cu vieti marcate de istoria zbuciumata de dupa cel de-al doilea razboi mondial. In fond, o pledoarie impotriva totalitarismului -- fie el nazism sau comunism -- si in favoarea unei lumi libere, armonioase si tolerante. Cea de a doua parte a cartii contine amintiri stranse in activitatea lui Mikko Heikinheimo de ziarist, ghid si diplomat. Fara indoiala, atentia cititorului roman va fi retinuta mai ales de paginile legate de tara noastra, care contin impresii despre oameni politici si diferite evenimente ale perioadei 1996-2! 000, cand a fost ambasador al Finlandei la Bucuresti, dar si legate de tigani, cersetori, caini comunitari sau starea drumurilor. Un bun prilej de a afla si lucruri inedite despre unii dintre cei care ne-au condus in acea perioada si de a avea o idee despre modul in care suntem vazuti noi, romanii, de un calator strain pe meleagurile noastre.


CINCI SCRIERI MORALE / Umberto Eco
in afara colectiilor
traducere din italiana de Geo Vasile
pret in librarii: 120 000 lei / 12 lei noi


Umberto Eco analizeaza cu o privire lucida si plina de stralucire cinci teme de actualitate de o importanta maxima: de ce a ajuns razboiul un lucru inevitabil in zilele noastre, care sunt caracteristicile fascismului italian vazut ca un colaj de idei politice si filozofice diferite -- "un viespar de contradictii", ce schimbari au intervenit in mass-media o data cu aparitia televiziunii, premisele si posibilitatea de a functiona azi o etica de tip laic -- "religiozitatea laica" sau toleranta si intoleranta fata de emigratie care va transforma Europa urmatorilor ani intr-un continent multirasial. Autorul declara ca unele probleme etice au devenit mai limpezi pentru el dupa ce a reflectat asupra unor chestiuni de natura semantica: "universalii semantici" conduc la identificarea unei notiuni care se dovedeste comuna tuturor culturilor, adica cea care se refera la pozitionarea corpului nostru in spatiu. De unde si conceptele de pozitionare pe coordonatele spatiale. Dar si s! enzatiile sunt universale, ca si conceptul de "constrangere". Aceste "drepturi ale corpului" reprezinta pentru Eco un punct de plecare pentru etica. Dimensiunile sale incep insa sa se defineasca abia atunci cand "intra in scena celalalt" si se actualizeaza in raport cu celalalt.


PROTREPTICUL / Aristotel
colectia Paradigme, editie bilingva
text grec stabilit de Ingemar During
traducere din greaca veche, studiu introductiv, sinopsa, note, glosar, bibliografie si anexa de Bogdan Mirica si Catalin Partenie
pret in librarii: 180 000 lei / 18 lei noi


"Faptul ca cei multi se tem de moarte ne atrage luarea-aminte asupra dorintei sufletului de a invata: acesta fuge de ceea ce nu cunoaste, de ceea ce este intunecat si neclar; in schimb, prin natura sa, el urmareste ceea ce este manifest si poate fi cunoscut. Din acest motiv, ar trebui sa-i onoram in chip deosebit pe cei care ne-au facut sa vedem soarele si lumina si sa ne aratam pietatea fata de tatal si mama noastra, caci datorita lor avem parte de cele mai mari bunuri: acestea sunt, se pare, putinta de a gandi si aceea de a vedea. Din acelasi motiv, ne bucura lucrurile familiare si oamenii cu care suntem obisnuiti -- iar pe cei cunoscuti ii numim prieteni ai nostri. Toate acestea demonstreaza cu claritate faptul ca tot ceea ce poate fi cunoscut, tot ceea ce este manifest si clar este ceva ce trebuie sa fie iubit. Or, daca acest ceva cognoscibil si clar trebuie sa fie iubit, atunci si cunoasterea si gandirea t! rebuie sa fie, in acelasi fel, iubite."
Aristotel, Protrepticul, fragmentul 102TREI DECENII DE PUBLICISTICA, VOL. 2
INTRE BANCHET SI CIOMAGEALA 1919-1929 / Panait Istrati
in afara colectiilor
editie ingrijita de Ion Ursulescu
pret in librarii: 350 000 lei / 35 lei noi


"Eu apartin acelei familii de comedianti provinciali, "eroi care debuteaza in fiecare seara"... Eroi ai umilintei si ai deceptiei infruntate, care zilnic dau piept cu viata, zilnic sunt nevoiti s-o insface de gat, sa lupte cu ea si, neputand-o invinge, o reiau zilnic da capo. O ciomageala fara chip de indurare sunt debuturile tuturor acelora care nu vin pe lume tarand dupa ei domenii ori protectii platite cu vanzarea demnitatii omenesti. Ei debuteaza pana la moarte, asa cum mereu o ia da capo muncitorul revoltat si resemnat al timpurilor noastre, satul de viata dupa prima saptamana de "debut" intr-o ocna capitalista. Soarta acestora am avut-o si eu de cite ori "aruncam ancora" in vreun oras din lumea asta fara suflet."
Panait Istrati
By SP